Letar du efter ny bostad?

Bevakning/Spekulantregister

Här kan du anmäla dig till vårt spekulantregister.
När vi får in någon bostad, tomt eller lokal som passar dina önskemål kontaktar vi dig per sms och mail.     
Klicka här för att fylla i dina önskemål.

Olika steg i köpprocessen 

Steg ett - Ordna finansiering/lånelöfte

När väl beslutet är taget att se sig om efter ett nytt boende rekommenderar vi er att ta kontakt med någon bank som kan hjälpa er med finansieringen. Jämför gärna olika banker och se vem som kan erbjuda de villkor som passar er bäst. Vi rekommenderar SEB, Danske bank, Handelsbanken och Skandiabanken och i viss mån Swedbank. Bankerna har i princip alltid ett önskemål om att du ska fylla i en låneansökan via nätet vilket skyndar på processen avsevärt. Bli inte förvånad om banken ger dig besked att du får vänta på svar en vecka eller två. Det gäller att vara ute i god tid. 

På respektive banks hemsida finns det bra hjälpmedel för att räkna ut sin kommande boendekostnad. Vid köp av fastighet är det viktigt att inte glömma bort pantbrevskostnaden och lagfartskostnaden som kan bli en stor utgift.

Steg två - Sök efter boende

När finansieringen är klar är det dags att ge sig ut och söka efter objekt som passar era önskemål. Den absolut största marknadsplatsen för bostäder är Hemnet. Här kan man även lägga upp en bevakning på specifika bostäder man är intresserad av. Blocket Bostad, Hittahem, Booli och Bovision är andra midre aktörer som även annonserar ut bostäder som är till salu.
Papperstidningen har förlorat sin uppgift som sökmotoror och är framför allt till för att marknadsföra oss mäklare. Ibland kan man dock fånga upp spekulanter som inte aktivt funderar på att byta boende.

Steg tre - Kontakta mäklaren som har objektet du är intresserad av

När ni hittar ett boende/tomt som ni blir intresserade av rekommenderar vi på Bukowskis Mäklarbyrå att kontakta ansvarig fastighetsmäklare som förmedlar objektet och anmäla ert intresse. Detta är viktigt då det allt oftare förekommer att objekt säljs innan visning. Själva visningen är oftast en öppen sådan om inte säljaren har andra önskemål. Informera mäklaren som är ansvarig att ni vill bli kontaktade om någon förhandsvisning ska ske. 

Steg fyra - Gå på visningar

Visningen håller på i circa 30-45 minuter och här kan man passa på att prata med fastighetsmäklaren samt ställa de frågor som man vill ha svar på.
Efter visningarna kontaktar fastighetsmäklaren de spekulanter som har anmält sitt intresse.
Bestämmer ni er för att lägga ett bud på en fastighet/bostadsrätt bör ni fråga fastighetsmäklaren hur själva budgivningen går till så att ni vet vilka förutsättningar som gäller. Det finns nämligen inte någon lag som reglerar hur en budgivning ska gå till.

Steg fem - Köpa fastighet, tomt, bostadsrätt eller andelsägarlägenhet

Köp avbebyggd fastighet/tomträtt - Vid fastighetsköp kan det dyka upp många frågor som kan vara knepiga att få svar på. Vi på Bukowskis Mäklarbyrå hjälper gärna till med värdefulla råd och tips under resans gång.
Då köp av fastighet regleras i Jordabalken har man som köpare en långtgående undersökningsplikt. Det är alltså köparens skyldighet att noggrant undersöka fastigheten så att man inte åker på någon kostsam överraskning. En besiktning av en godkänd besiktningsman rekommenderas alltid. Framför allt så får man en grundlig genomgång av husets hälsotillstånd samt tips på vad man ska tänka på som blivande husägare. Här hittar du fyra olika besiktningsmän vi varmt rekommenderar.

Köp av tomt - Vid ett tomtköp gäller det att hålla reda på en mängd andra faktorer såsom kostnader för anslutning av el, vatten/avlopp, gatubyggnadskostnad ect. Tänk på att ett lånelöfte som gäller för en bebyggd fastighet inte gäller för köp av en obebyggd tomt.
I högkonjunkturens spår har det dykt upp många byggentreprenörer med väldigt skiftande kvalité. En stark rekommendation är att hålla sig till dem som funnits på marknaden en längre tid med goda referenser bakom sig. Kontakta oss gärna om ni vill ha mer information om vad man bör tänka på när man ska bygga nytt.
Vid köp av fastighet tillkommer lagstadgade avgifter som lagfart samt pantbrevskostnad.
Lagfartskostnaden är 1,5 % av köpesumman samt en avgift på 825 kr.

Nya pantbrev, utöver de som redan finns, kostar 2% procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt samt en avgift på 375 kr.
Lagen kräver att ett skriftligt köpekontrakt upprättas, s.k. formkrav, vilket medför att muntliga avtal ej gäller.
Därför är det viktigt att köpekontrakt skrivs snarast efter en avslutad budgivning. Detta ligger i både säljarens och köparens intresse då ingenting är klart förrän köpekontrakt är påskrivet av båda parterna.

Köp av bostadsrätt - Bukowskis Mäklarbyrå har mångårig erfarenhet av försäljningar i Storstockholm och kan ge er bra vägledning när ni söker bostadsrätt.
Vid köp av bostadsrätt är det väldigt viktigt att man noggrant går igenom bostadsrättsföreningens ekonomi, framtida renoveringsbehov, samt skicket på bostadsrätten.
När man köper en bostadsrätt måste man bli antagen som medlem i föreningen.
Medlemsansökan görs i samband med kontraktsskrivningen och ombesörjs av fastighetsmäklaren.
Föreningen tittar på köparens betalningsförmåga och ger sitt godkännande därefter om allt ser bra ut. I vissa fall kan föreningen kräva en borgensman.

Köp av andelsägarlägenhet - Bukowskis Mäklarbyrå är en av fåtalet mäklare som har fått förtroendet att förmedla försäljningar av andelsägarlägenheter. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan bostadsrätt och andelsägarlägenhet.

Tveka inte att kontakta oss ifall det dyker upp frågor under resans gång. Vi är till för din skull.